Beter op Papier: Harmen Ridderbos (Town of Saints, Electropoëzie)

Harmen Ridderbos is eigenaar van de It’s A Bear! studio, frontman van Town of Saints en de Ridderbaas bij Electropoëzie. Zijn opgedane kennis bij het Prins Claus Conservatorium gecombineerd met zijn ervaringen uit het veld maken hem tot de perfecte afsluiter van Beter Op Papier, seizoen 2.   

This just got in: we zijn even goed op papier als in livestreamen en opnemen. Harmen Ridderbos mag daarom als priester onze laatste woorden aanhoren. Het is gedaan met Beter Op Papier. Deejay Irie, EPIC eric en ik zijn het erover eens: na twee jaar en zestig afleveringen bikkelen, tweaken en schaven is dit avontuur uitgespeeld.

Onze gast is een bekende kop in de Groningse scene. Zoals het een echte kunstenaar betaamt is hij niet vies van nieuwe dingen uitproberen, de grenzen opzoeken en de parels uit het lokale veld vinden om ze naar een nieuw level te tillen. Naar eigen zeggen is Harmen Ridderbos geen creatief ondernemer. In onze ogen doet ie het best aardig als anti-entrepreneur.

‘Ik ben echt meer een maker dan een marketeer’, zegt hij. ‘Al die nieuwe manieren om jezelf in de kijker te spelen zijn me aan het ontstijgen. Ik heb me ooit echt heel goed verdiept in Facebook, maar dat is al een aantal jaren zo veranderd dat ik het ook allemaal niet meer goed weet. Wat dat betreft ben ik meer van de oude stempel: toffe dingen maken, heel veel spelen en de rest komt wel.’

De Ridderbaas, zoals zijn Electropoëzie alter-ego heet, is een gestoorde producer die vunzige en recalcitrante beats maakt waarover woordsmit Hans Hoeverloo zijn kijk op de disfunctionele realiteit kan spuien. Wie hun muziek kent weet waar we het over hebben. Ken je het niet? Foei! Tijd om ingewijd te worden.

‘We hebben ook een podcast’, zegt Harmen. Ja die kennen we. De Eindtijd is een rollercoaster aan craziness. ‘Dat zeggen wel meer mensen. Sommigen worden er rustig van omdat het hun natuurlijke manier van denken weerspiegelt. Anderen kunnen er niet langer dan tien minuten naar luisteren.’ En zo is het.

Wat dat betreft ben ik meer van de oude stempel: toffe dingen maken, heel veel spelen en de rest komt wel

Een succesvolle folkband uit Groningen is Town of Saints. Een band die door Harmen Ridderbos en zijn vriendin Heta Salkolahti werd opgericht nadat de twee elkaar ontmoeten tijdens een songwriters bijeenkomst in Innsbruck. Wat de naam betekent… Harmen houdt zich stil met een lachje. ‘Google maar!’

Hij vertelt dat een van de meest memorabele momenten uit het touren van stad naar stad is wanneer hij wakker wordt gemaakt door een op xtc trippend Duits stel, dat vervolgens achter het bed waar hij en Heta slapen ongegeneerd van bil gaan. ‘Dat was wel een maf moment. Ik weet trouwens niet of ik dit wel tijdens een podcast moet vertellen.’ Te laat!

Wil je weten wat de Ridderbaas tegenwoordig allemaal uitspookt in zijn It’s A Bear Studio? Luister dan naar deze laatste aflevering van Beter Op Papier. Tipje van de sluier: een talentvolle parel uit de Groningse scene heeft net haar laatste singel bij Harmen opgenomen en gepost:

We eindigen onze allerallerallerlaatste Beter Op Papier aflevering met muziek luisteren en onze ongevraagde mening daarover geven. De track die we dit keer onder de loep nemen is Time van Raoul & the Wisemen. Deejay Irie, Harmen Ridderbos en ik zijn het erover eens: vette pop sound, zoals we die niet uit Groningen hadden verwacht.

S/O naar onze matties van DATmag, thanks aan EPIC eric voor zijn onuitputtelijke geduld en high five aan mijn mede-host Deejay Irie.