Ga naar de inhoud

Beter op Papier: Jasper Bolderdijk (fotograaf, oud-verpleegkundige)

Jasper Bolderdijk is fotograaf, ondernemer en oud-verpleegkundige. Met zijn concertfotografie heeft hij honderden acts op de gevoelige plaat gezet en tientallen festivals afgestruind. Maar als je denkt dat deze man alleen maar artiesten voor z’n lens krijgt, heb je het mis. 

We kennen elkaar al jaren, Jasper Bolderdijk en ik. Onze allereerste samenwerking in de media begon ergens rond 2010 toen ik wanhopig op zoek was naar een fotograaf voor een van mijn reportages voor de Groningse Universiteitskrant. Het vriendje van mijn onderbuurvrouw – de koningin –  kon het wel. Dat was niet alleen het startschot van een mooie vriendschap, maar ook van een avontuur dat nog steeds gaande is.

Dat fotograaf Jasper Bolderdijk nog niet eerder te gast is geweest bij Beter Op Papier is geen toeval. Deejay Irie en ik bewaren zulke pareltjes als deze man graag om het einde van het seizoen langzaam in te luiden. The best for last, zeg maar. Want dat hij een van de besten in zijn vakgebied is, valt niet te ontkennen. Frequente lezers van HanzeMag kennen sowieso zijn werk.

Zijn foto’s lijken een op een raam. Je kijkt erdoorheen en wat je aan de andere kant ziet is haarscherp in detail, gevoel en vibe. Wie langer naar zijn werk kijkt, kan niet anders dan toegeven dat iedereen aan de andere kan van “het glas” leeft. De tijd staat er alleen stil, daarom heb je de kans om het allemaal rustig te aanschouwen.

Verpleegkunde
Je zult het niet geloven maar deze rauwe rocker heeft net een punt gezet achter een achttienjarige carrière als verpleegkundige. Jasper Bolderdijk lacht. ‘Ja dat klopt. Achttien jaar heb ik het gedaan.’ Waar het allemaal begon? Vlak na zijn HAVO, super last-minute. ‘Ik wist echt niet wat ik wilde en twijfelde tussen heel veel opleidingen in de zorg. Mijn moeder was verpleegkundige, dus heb ik me uiteindelijk daar voor ingeschreven.’

Ik snapte die mensen en ik kon ze helpen door er te zijn voor ze

Zijn eerste jaar op de Hanzehogeschool gaat moeizaam. ‘Toen moesten we ineens stage gaan lopen.’ Jasper knikt en haalt een hand door zijn baard wanneer hij vertelt hoe hij als jong ventje in de psychiatrische inrichting in Smilde terecht komt. ‘Ik snapte die mensen en ik kon ze helpen door er te zijn voor ze.’ Dat is het moment waarop hij het weet: dit ga ik doen!

Na achttien jaar is hij er klaar mee. Achttien jaar! Dat is een heel puberleven. ‘Ja klopt, daarom is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Iets waar ik van houd en waar ik me weer vol op kan storten. Ik fotografeer al jaren, maar het echt fulltime doen en met volle overtuiging, die tijd is nu aangebroken.’

Concert- en fitnessfoto’s
Concertfotografie is misschien ooit zijn startpunt geweest, maar voor Jasper Bolderdijk is geen uitdaging te groot. Productfotografie? Tuurlijk, hij leest zich even in en voor je het weet staat hij in je huis met een rol wit papier, twee lampen en tadaaa, daar is je mini-studio. Praktisch en nieuwsgierig zijn de twee termen die karakteristiek zijn voor zijn werkwijze.

‘Ik had nog nooit fitnessfoto’s gemaakt, maar toen jij me vroeg of ik een fotoshoot voor je wilde doen heb ik even wat Men’s Health beelden opgezocht, gekeken naar oude bodybuildfoto’s en we hebben er uiteindelijk wat moois van gemaakt’, zegt hij rustig. Wat moois? Die shit was real!  

ADHD
Hoe een van mijn op het eerste gezicht meest rustige vrienden gediagnosticeerd kon worden met ADHD is voor mij altijd een raadsel gebleven. Jasper schudt lachend zijn hoofd. Voor hem viel na de diagnose op z’n veertigste veel op de plaats. ‘Altijd dat deadline-werken, te laat aankomen, dingen vergeten, toch alles op het nippertje halen en altijd die innerlijke onrust. Ik wist gelijk dat het klopte.’

Wil je weten wat voor hacks fotograaf Jasper Bolderdijk gebruikt om met zijn ADHD om te gaan, hoe hij zijn productiviteit hoog houdt en rust kan vinden in de interne chaos die zich af en toe afspeelt in zijn hoofd? Wat een vraag, natuurlijk wil je dat! Luister en enjoy deze aflevering van Beter Op Papier op al je streaming services.

Delta series 2
Uit de Krochten van de Inbox deze week de track Flight DRS (Original mix) van niemand minder dan De Sluwe Vos. Dit is het openingsnummer van de EP Delta Series 2 van Patron Records. Een heerlijke rauwe knaller vonden we in DATstudioootje. In de woorden van onze producer EPIC eric: ‘Acid de hele dag door. De sound van de Roland 303 en die dikke beat… zo mag ik het graag horen!’

En als EPIC eric het zegt, dan is het gewoon zo. You know why? ‘Cause our boy knows his shit! Delta Series 2 kwam al in maart uit en is te beluisteren op zowel SoundCloud als Spotify. Op de andere tracks van de plaat hoor je werk van Lewski, Sjamsoedin en David Hülsken. Check het zelf. Wil je jouw track terughoren bij Beter Op Papier? Mail dan je tracks naar datmagpodcast@gmail.com en we gaan ze draaien.