Buiten de lijntjes kleuren: graag zelfs!

Binnen de lijntjes kleuren, alles keurig doen zoals het hoort, daarmee kom je er wel. Niet dus, denkt Maaike. Nee, ze denkt het niet, ze weet het zeker.

In een interview met Theo Maassen in 24 uur met… zegt Matthias Schoenaerts: ‘Het is niet zo erg om jezelf als kunstenaar te verliezen. Als dat gebeurt: so what? Moeten we allemaal van die saaie mensen worden die altijd maar binnen de lijntjes kleuren? Ik denk dat de wereld mensen nodig heeft die dat juist niet doen. Die expressief denken en brutaal durven te zijn.’

Hij speelt het liefst karakters waarin het witte en het zwarte samenkomen

Mocht je deze knappe vent niet kennen (althans persoonlijk vind ik hem heel aantrekkelijk): Matthias Schoenaerts is een internationaal acteur van Belgische komaf die weet wat hij wil. Zo wees hij de rol van Batman af omdat hij voelde dat dat personage hem op dat moment niet goed bij hem paste.
Schoenaerts speelt graag personages met zowel goede als slechte eigenschappen. Die dualiteit interesseert hem, karakters waarin het zwarte en het witte samenkomen en in elkaar overlopen.

Op de basisschool leren we om binnen de lijntjes te kleuren. Als we dat doen krijgen we een krul van de juf of meester. Later, ook als we stoppen met tekenen, houden we dat principe vast. Tentamens, verslagen en presentaties werken we netjes binnen de lijntjes af. Maar wat levert dat op? Een goed cijfer? Een krul? En wat heb je daaraan voor de rest van je leven? Een diploma. Heb je dat nodig? Het is handig, maar is het nodig om te overleven? Nee, dat niet.

Daar waar we de randen opzoeken van slagen of mislukken, daar zit het goud.

Binnen de lijntjes kleuren levert ons zeker een mooi ingekleurde kleurplaat op. Maar laten we eerlijk zijn, echt spannend is het meestal niet. Daar waar we buiten de lijntje kleuren, daar waar we de randen opzoeken van slagen of mislukken, daar zit, althans voor mij, het goud. Living on the edge. Kijk naar succesvolle topsporters, artiesten, politici, kunstenaars, ondernemers, schrijvers, noem maar op. Eén ding is zeker, zij danken hun succes niet aan binnen de lijntjes kleuren. Risico’s nemen, aan de slag gaan, anders durven denken, anders doen. Dát is wat ze uniek maakt. Niet de gebaande paden volgen. Het lef hebben om niet met de massa mee te gaan, doen wat je vindt dat je moet doen. Die houding is wat de wereld nodig heeft. En laten we eerlijk zijn, dit is ook vaak hetgeen wat succesvolle mensen aantrekkelijk maakt. Het lef om anders te leven.

Meng gerust zwart en wit door elkaar. Het goede is niet altijd het beste en het slechte niet altijd het slechtste. Wees brutaal en expressief op jouw manier. Ga niet rebelleren om rebel te zijn. Doe het omdat je voelt dat je dat nodig hebt om jezelf te kunnen uiten. Maar kleur vooral buiten die dammmnnn lijntjes.