Kraantje Pappie: Zorg dat je als student niet alleen de Grote Markt hebt gezien

Hij heeft zijn studententijd optimaal benut, heeft met onder andere ‘Lil Craney’ en ‘050’ al meerdere odes aan de stad gewijd en heeft nog steeds een kantoor aan de Grote Markt: Kraantje Pappie is dé aangewezen persoon om jou als nieuwe student te voorzien van tips en ervaringen uit zijn eigen studententijd.

‘Ik ben aan de Academie voor Popcultuur gaan studeren, omdat ik serieuzer werd en toch wel een diploma wilde. Ik had wel een platencontract, maar muziek kan zo over zijn. Maar ik was eigenlijk nooit op school. Tijdens de opleiding ging mijn muziekcarrière steeds harder. Ik kon alleen in de auto studeren als we op weg waren naar festivals. Ik heb wel eens na een zomervakantie of jaarwisseling gedacht: ‘Nu ga ik er echt voor’ en zat dan trouw met mijn laptop in een koffietentje. Maar na een half uur kwam ik dan iemand tegen en ging ik er vandoor.’

‘Geloof me, als je denkt dat je niet ‘nee’ kunt zeggen omdat je bang bent iets te missen: je mist niks’

‘Het is best te doen. Je moet gewoon een stukje mentaliteit hebben. Mijn leven toen is niet heel anders dan het leven van studenten nu, met alle jaarclubs en vriendengroepen. Er is altijd wat te doen. Ik zou zeggen, probeer standaard momenten in te bouwen en af en toe nee te zeggen als er gewoon even geleerd moet worden. Ik kan je namelijk verklappen, dat als je veel te lang over je opleiding doet, de mensen waar je het zo leuk mee had verdwijnen omdat zij hun studie wel afmaken. En geloof me, als je denkt dat je niet ‘nee’ kunt zeggen omdat je bang bent iets te missen: je mist niks. Want morgen is het allemaal exact hetzelfde. Maar wel tyfusleuk.’

De skeerste maaltijdtips
‘Aan het begin van de maand werden mijn loon en stufi gestort en dan ging ik gelijk voor een maand aan boodschappen inslaan bij de Aldi. Vlees invriezen, blikjes tomatenpuree, pasta, diepvriesgroenten, dat soort dingen. Ook ranja, omdat water me m’n strot uit kwam en ik ‘neppe cola’ het meest gore vind wat er bestaat. Ook at ik minimaal één keer per week bij snackbar Sim, bij Boterdiep in de buurt en haalde ik een shoarma-pizza bij Domino’s. En dan met zo’n dikke bak knoflooksaus erop, hè.’

Ik was nooit iemands lievelingetje en had ook geen lievelingsdocenten omdat ik er niet veel was.

‘Dat plan met maandboodschappen ging de eerste weken goed, maar ik blowde ook heel veel. Dus mijn vreetkick gooide dan roet in het eten. En dan uiteindelijk moest ik aan het einde van de maand de walk of shame lopen en bij mijn ouders aankloppen. En mijn pa die dan weer helemaal gek werd: ‘Wees niet zo’n sloeber, Alex.’

Hoe overleef ik het hbo?
‘Docenten aan het mbo … Als je het me toen had gevraagd had ik vast een paar aangewezen die ik niet kon harden. Maar achteraf denk ik: ‘Ja, tuurlijk werd die vent moe van ons.’ Ik was nooit iemands lievelingetje en had ook geen lievelingsdocenten omdat ik er niet veel was. Maar ik heb wel veel gehad aan mijn studieloopbaanbegeleiders op het hbo  (SLB’ers). Ik kwam erachter hoe belangrijk het is dat je gelijk eerlijk bent over hoe je het traject van je opleiding haalbaar maakt voor jezelf.’

‘Sommige schoolopdrachten die een dag tijd kosten, kostten mij met mijn agenda drie maanden’

Zijn SLB’ers Jan Pier Brands en Cor Giesing zaten Kraantje Pappie flink achter de broek. ‘Ze dachten altijd mee, wanneer ik een plan moest inleveren of iets moest presenteren. We maakten heel realistische afspraken die haalbaar voor mij waren. Sommige schoolopdrachten die een dag tijd kosten, kostten mij met mijn agenda drie maanden. Als jij als student zorgt dat zij nooit aan je hoeven te twijfelen, zit je gewoon goed. Dat heb ik in de loop der jaren wel geleerd.’

De beste katertip
‘Als wij de stad in gingen, kwamen we vaak bij Oceans, Kokomo, Shooters en Klein Amsterdam. In het begin ging ik ook heel veel naar Enzo. Bij Twister werd ik altijd geweigerd. Maar eigenlijk liepen wij in de stad vaak gewoon naar binnen waar het er gezellig uit zag. De Negende Cirkel of De Tapperij hadden altijd een hele toffe sfeer, maar ik vond het er altijd erg druk. Dus dan eindigden we vaak toch weer bij Shooters.’

Ik heb één keer een kater gehad en dat vond ik verschrikkelijk

‘Daarna, als het buiten weer licht werd, at ik trouw nog even een maaltijd bij Ozan in Ebbinge. Katers hoefde ik me nooit zorgen over te maken, die heb ik niet. Ik heb één keer een kater gehad en dat vond ik verschrikkelijk. Ik heb nooit katertips nodig gehad, maar ik heb er wel één voor jou. Loop even The Smooth Brothers in, zeg tegen Razi: ‘Kraan zei dat ik hier moest komen voor mijn kater’. Dan komt het wel goed.’

De tofste bijbaan
‘Ik werkte zelf een paar jaar iedere zaterdag in De Gouden Leeuw in Zuidlaren. Barman, glazenhaler, DJ, ik deed het allemaal. Ik vond dat echt leuk werk en het betaalde goed. Op dinsdag en donderdag deed ik kleuterjudo. Ik heb tot mijn negentiende topsport in Judo gedaan en vond het zonde om daarna niks met die ervaring te doen. In Groningen werkte ik drie weken bij een call center tot ik er klaar mee was.’

‘Na een paar optredens dacht ik: ‘Wacht even. Eén kratje kost ongeveer 25 euro en we drinken er wel drie op een avond. Ik kan beter 100 euro vragen.’’

‘Mijn muziek ging toen best wel rap. Nadat ik stopte met judo had ik veel tijd over en ik vond het lachen om zelf muziek te maken. Dat brandde ik dan op cd’tjes en luisterde ik met mijn maten in de auto. Dat liep een beetje uit de hand, die cd’s belandden bij andere mensen in de auto of werden over MSN verstuurd. Op een gegeven moment werd ik benaderd door een kroeg of ik wilde optreden voor een krat bier. Na een paar optredens dacht ik: ‘Wacht even. Eén kratje kost ongeveer 25 euro en we drinken er wel drie op een avond. Ik kan beter 100 euro vragen.’ En dat ging eigenlijk best goed.’

Dé Groningen ervaring
‘Wanneer heb je Groningen nou echt meegemaakt? Ik vind dat als je de hele lijst aan horecagelegenheden hebt afgestreept, je al een heel eind bent. Want in Groningen vertelt elke kroeg zijn eigen verhaal. Ik loopt het liefst ’s morgens net na tienen even een rondje door de rustige binnenstad. Een goede maaltijd eet ik bij Mofongo’s, Bellami’s of Block & Barrels. Ach, eigenlijk sla ik nu ook duizend dingen over, want Groningen zit vol met leuke tentjes.

Dat de stad alles heeft wat je nodig hebt, dat vind ik echt fijn

‘Verder zou ik zeggen, huur eens een paar scooters of fietsen en pak de omgeving ook even mee. Zodat je niet thuiskomt en je dan beseft dat je alleen de Grote Markt hebt gezien. Maar ook dat maakt niks uit, Groningen is voor iedereen anders. De rust die Stadjers hebben en dat de stad alles heeft wat je nodig hebt, dat vind ik echt fijn. En ook fijn dat alles zo teringver rijden is. Oh nee, dat dan weer niet. ‘

Foto: Ali Mousavi