Ga naar de inhoud

Pietje Pep

Dokter Robert Freymann was een Amerikaanse wonderdokter voor de wat bekendere clientèle. Dylan, Lennon.
Rookwaar, pillen, snuifspul. Doctor Robert had het voor je.
De Beatles zongen: Doctor Robert,/ he’s a man you must believe/ Helping everyone in need/
No one can succeed like Doctor Robert
Dokter Robert. Het klinkt als zo’n SBS-serie die is bedacht nadat de scenarioschrijvers in één nacht een lijn ter lengte van de hele Lijnbaansgracht hebben gesnoven.

De kloof tussen Nederlanders? Maak je liever druk om de kloof in de neus van je kinderen

Pietje Pep is de Dokter Robert van Groningen. Beste ouders, de kans dat uw studerende Jordi of Eva niks met Pietje Pep te maken heeft is nihil.
Tussen de tentamenperiodes door (en voor sommige verlichte geesten zelfs er middenin), wordt er zoveel wasbenzine door de neusjes gesnoven dat Ariel allang failliet had kunnen zijn. Hoezo een steeds grotere kloof tussen Nederlanders? Maak je liever dru(g)k om de toenemende kloof in de neusjes van je kinderen. De drugskoerier en de griffier-in-opleiding hebben elkaar onder de sneltoets van hun iPhones.
Situatieschets. Jordi staat op dinsdagavond met zijn huissleutel van thuis-thuis een combinatie van speed en magnesium uit envelopjes te scheppen tijdens de huisavond, betaald van de 50 euro die grootmoeder hem vorige week gaf omdat hij het zo goed doet.
Op de achtergrond speelt Niet omdat het moet van Lil’ Kleine.
Het maakt me niet uit wat ze over me schreven, ik ben op een fuif heel raar aan het spacen.

Een grammetje snuif of een therapeut, dan klinkt het eerste zeg maar toch aantrekkelijker

Om vervolgens als een echte held een paar slokken wodka achter de huig te slaan en naar de Peperstraat te stormen. Daar laat-ie zich even helemaal gaan en loopt daarna tevreden naar huis. De volgende dag klapt hij twee paracetamol naar binnen en gaat in zijn aussie naar college, proberen zo onopvallend mogelijk opvallend te zijn.
Het is zeg maar een weloverwogen beslissing. Een grammetje snuif of een therapeut, dan klinkt het eerste toch aantrekkelijker.
Ik ben benieuwd of Pietje Pep dat allemaal weet. Hoe zou deze rondrijdende scooterridder deze twee werelden ervaren? Het ene moment voorziet hij een paar bontkraagjes dragende scholieren van hun dagelijkse dosis pep in een volkswijk buiten de ring, het volgende moment verzorgt hij hét feestnummer in een grachtenpand vol studenten.

Prima, je te pletter snuiven, vooral doen, maar zwijg erover, hou het voor je

Wat zou Pietje Pep over acht jaar tegen zijn zoontje (Nicky Nak) zeggen als hij de televisie aandoet en op het nieuws Jordi strak in pak ziet uitleggen dat een verdere privatisering van de gezondheidszorg goed is voor de marktwerking?
Zwijg, niet over je drugsgebruik praten.
Ook al snuif je jezelf te pletter in je studententijd. Prima, vooral doen. Kijk naar Dylan, Lennon, Hendrix, Thompson. De grootste genieën snoven en spoten zich een ongeluk.
Studeren is zelfontplooiing.
Denk aan de poëet en romanticus William Blake in zijn gedicht Proverbs of Hell:
The road of excess leads to the palace of wisdom.
Maar hou het alsjeblieft lekker voor jezelf.
Het boeit namelijk niemand wat jij door je neus haalt.