Prinsjesdag 2022, wat merk je daar als student van in je portemonnee?

Prinsjesdag, wat heeft de Miljoenennota voor studenten in petto? Wordt je portemonnee een beetje dikker van dat ‘historische pakket’ van Sigrid Kaag? Nou, een beetje, maar zonder meer te weinig.

Het minimumloon gaat omhoog, de zorg- en de huurtoeslag stijgen en de basisbeurs wordt tijdelijk verhoogd. Dat zijn in het kort de pluspunten voor de studentenportemonnee in de kabinetsplannen die het kabinet presenteerde op Prinsjesdag. Annemarie Herbschleb, voorzitter van de Groninger Studentenbond (GSb) is blij met deze ‘kleine winsten’, maar genoeg is het zeker niet.

De derde dinsdag van september, Prinsjesdag, is een dag vol tradities. Hoedjes, de koninklijke rijtoer door Den Haag en vrolijke Oranjeklanten. Drie dingen waren dit jaar anders dan anders: kroonprinses Amalia reed voor het eerst mee in de Glazen Koets, er waren demonstraties met omgekeerde vlaggen en de koning las de Troonrede dit keer voor in de Koninklijke Schouwburg.

Het opstellen van de Rijksbegroting kost elk jaar veel tijd en moeite en dit jaar helemaal

Maar om drie uur precies bood de minister van Financiën Sigrid Kaag de Tweede Kamer als vanouds het koffertje met de Rijksbegroting en de Miljoenennota aan, de uitleg van de belangrijkste keuzes, plannen en uitgaven.
Het opstellen van de Rijksbegroting kost elk jaar veel tijd en dit jaar zeker. De hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne hadden het moeilijk gemaakt. Maar oké, minister Kaag kon de plannen keurig op tijd presenteren. Hoe pakken die plannen uit voor studenten?

De nieuwe basisbeurs gaat meteen omhoog

De basisbeurs, die in september 2023 wordt ingevoerd, gaat tijdelijk omhoog. In 2023-2024 zal de beurs voor uitwonende studenten € 440,- per maand zijn. Dat is € 165,- meer dan in eerdere voorstellen. Het kabinet trekt ook nog 1 miljard euro uit voor de compensatie van studenten die ‘geen recht hebben gehad op de basisbeurs’.

Het minimumloon stijgt met 10 procent

Ook de inkomsten voor de studenten die werken tegen het minimumloon gaan omhoog. Vanaf januari zal dat minimum stijgen met 10 procent. Daarnaast wordt de inkomstenbelasting verlaagd met 0,14 procentpunt en gaat de zogeheten arbeidskorting omhoog. Dat houdt in dat werkenden netto meer geld overhouden.

Kabinet dempt effecten van hoge energieprijzen 

Een veelbesproken onderwerp was de compensatie van de hoge energieprijzen. Het kabinet is overeengekomen dat er een prijsplafond wordt ingesteld. Dit houdt in dat mensen een vast bedrag betalen voor een (lager dan) gemiddeld verbruik. Voor het verbruik boven het gemiddelde moeten mensen wel de marktprijs betalen. Fijn dus voor studenten die niet veel energie verbruiken en niet inclusief huren.

Je moet meer betalen voor je zorgverzekering

Ook de zorgverzekering wordt komend jaar weer iets duurder. Het kabinet verwacht een stijging van 11 euro per maand. De exacte prijsstijging staat nog niet vast, die maken de zorgverzekeraars halverwege november bekend. Het eigen risico blijft 385 per jaar. Daar staat wel een verhoging van de zorgtoeslag tegenover.

Maar de toeslagen gaan omhoog

De zorgtoeslag wordt € 154,- per maand (€ 35,- meer dan nu). Ook voor de studenten die huurtoeslag ontvangen is er goed nieuws. Die gaat namelijk omhoog met € 16,94 per maand.

Een hoop veranderingen dus. Minister van Financiën Sigrid Kaag sprak afgelopen vrijdag van een ‘historisch pakket’. Maar zijn deze maatregelen voldoende? Het kabinet hoopt van wel. Het doel is om de koopkracht te verbeteren. Dat is ‘hard nodig’, zei de koning in de troonrede. ‘Tegelijkertijd is het onverantwoord rekeningen door te schuiven naar de jongeren van nu, of noodzakelijk beleid te vertragen. De toekomstagenda duldt geen uitstel.’

GSb: ‘Compensatie voor de pechgeneratie is zonder meer onvoldoende’

GSb-voorzitter Annemarie Herbschleb vindt het fijn dat er iets wordt gedaan aan de koopkracht. De stijging van het minimumloon noemt ze een kleine winst. ‘Maar ook kleine winsten moet je vieren.’
Helemaal tevreden kan Herbschleb echter niet zijn. ‘De stijging van de basisbeurs komt te laat en het is jammer dat die maar geldig is voor één jaar.’ De compensatie van de pechgeneratie, die voor de herinvoering van de basisbeurs heeft gestreden, vindt ze zonder meer onvoldoende. Herbschleb hoopt dat de energieplafonds leiden tot een duurzame verandering bij de huisbazen. ‘Hopelijk zijn de stookkosten een motivatie voor huisbazen om enkel glas te vervangen voor dubbelglas.’

Foto: Emil Kalibradov