Runderlappen bij het ontbijt! Waarom jij het carnivorendieet moet volgen

Runderlappen bij het ontbijt? Zijn Hanze-sportschooltypes daarvoor te porren? Het carnivorendieet is een hype, maar diëtisten zijn sceptisch.

Wekelijks kilo’s vlees, veel eieren en zuivel wegkanen. Dat klinkt misschien tegenstrijdig met al die vleesvervangers in de schappen. Toch is het carnivorendieet (#liondiet) een heuse trend, vooral onder sporters. Sommige mensen gaan een maand lang de challenge aan, anderen geven zich heel 2023 over aan het leeuwendieet.

Op Instagram staan foto’s van lappen vlees en before-and-afters van lichamen

Op Instagram en TikTok kun je carnivoor-influencers volgen en onderdeel worden van de online-communities die de vleestrend volgen. Wanneer je op Instagram zoekt naar de hashtag #carnivorediet krijg je waarschijnlijk een hoop succesverhalen te zien. Foto’s van lappen rood vlees plus de before-and-afters van lichamen. Een hele cultuur dus, met allerlei beweegredenen om over te schakelen op een vleesrijk dieet. Sommigen hebben allergieën, anderen doen het als statement tegen vegetarisch eten.

Hogeschooldocente Renate Heine heeft bij de opleiding Voeding en Diëtetiek het werkgebied Voeding en Zorg onder haar hoede, dat wil zeggen de invloed van voeding bij ziekte. ‘In ons vakgebied kijken we naar evidence based-dieetrichtlijnen, dus wat vanuit de wetenschap bewezen is. Ook kijken we naar de praktijk: practice based. Elke keer komen er wel hypes voorbij, maar vaak waaien die wel weer over.’

Te vet: hart- en vaatziekten. Te veel eiwit: nier- en leverschade

Heine is niet heel positief over dieethypes. Vooral als de lange-termijneffecten nog niet bekend zijn en de diëten lastig vol te houden zijn. Over het carnivorendieet kan ze kort zijn: beter van niet. ‘Men claimt dat het goed is voor gewichtsverlies en de behandeling van diabetes, maar daarover is nog niks bekend. In dit dieet krijg je niet alle voedingsstoffen binnen en bovendien te veel van het verkeerde. Er zitten veel verzadigde vetten in vlees, dat zijn de verkeerde vetten die een hoog risico op hart- en vaatziekten met zich meebrengen.’ Daarnaast loop je met dit dieet het risico dat je te veel eiwitten binnenkrijgt, wat kan leiden tot schade aan de nieren en de lever.

Het carnivorendieet schijnt vooral populair te zijn bij sportschooltypes en gezondheidscoaches. Door het dieet krijg je namelijk veel meer eiwitten binnen en dat is goed voor je spieren na een work-out. Volgens Heine hebben sporters inderdaad baat bij eiwit vanwege spieropbouw, maar kunnen ze ook vlees weglaten en kiezen voor kwark, eieren, brood, peulvruchten en noten.

Niemand hier volgt het carnivorendieet! Horen studenten niet bij de doelgroep?

Een uitgebalanceerd eetritme begint al bij het ontbijt en is belangrijk voor sporten én studeren. Hoe beginnen studenten hun dag? Niet met het carnivorendieet, zo zeggen de fanatieke sporters die zich op ACLO graag het vleeshemd van het lijf laten vragen.

Het is tien uur in de ochtend. Voor veel studenten zit de work-out er al weer op. Niemand hier volgt het carnivorendieet. Misschien behoren studenten niet tot de doelgroep, omdat ze vaak vega eten en teren op het budget van ome DUO.
Economiestudent Pieter is bewust bezig met zijn eiwitinname, maar proteïnen haalt hij liever uit kwark. ‘Mijn vriendin eet vega en dat maakt mij ook semi-vega. Dierlijke eiwitten zijn belangrijk, want daar haal je meer uit, maar ik vervang kip gewoon door kwark. Soms eet ik wel een kilo kwark per dag.’

Ruben en Jerome staan nu achter de balie van de fitness, maar ze zijn bijna de hele week aan de andere kant te vinden. Ze zweren bij de eiwit-shake, omdat het een snelle en makkelijke manier is om je spieren op te bouwen en te onderhouden. Ruben doet Sportstudies. Hij is zes dagen per week in de gym te vinden. ‘Ik ben een gemaksmens. Elke dag ontbijt ik met ham-kaastosti’s en na het sporten drink ik een een eiwitshake.’ Jerome volgt de opleiding Fitness A en vandaag is zijn eerste stagedag bij de ACLO. Hij heeft een hele routine. ‘Als ik tijd heb, eet ik ’s ochtends havermout met eiwit-shakepoeder, spinazie, pindakaas, banaan en honing. Heb ik haast, dan neem ik snel een eiwit-shake.’ Die shakes drinkt hij de hele dag door: drie tot vier per dag.

Bodyfit-instructeur Jennifer zweert bij de boterham met hagelslag

Over het algemeen houden de ACLO-sporters zich goed aan de Schijf van Vijf. Volgens Heine blijft dat de beste manier om de verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. ‘Niet je voedingspatronen omgooien, maar aanvullen!’, tipt ze. Zelf ontbijt Heine de ene keer met een broodje en de andere keer met yoghurt met ontbijtgranen. Afwisselen hoeft niet ingewikkeld te zijn. ‘Het is net waar ik zin in heb.’

Bodyfit-instructeur Jennifer begint de dag meestal met een boterham met hagelslag. ‘Met een eitje en een stukje fruit. Maar een boterham met hagelslag is toch echt mijn leidraad.’ Het ontbijt van ALO-pabo-studenten Chris, Marloes en Julian bestaat uit een yoghurtje of een oer-Hollands bammetje kaas, vleeswaren of zoetigheid. Julian voelt zich verbonden met het imago van de luie student. ‘Als ik haast heb, ontbijt ik soms gewoon niet. Ik verkies slapen boven eten.’

Hogeschooldocente Renate Heine heeft ook een tip voor studenten die liever snoozen dan smeren. ‘Maak je ontbijt de avond van tevoren klaar, dat scheelt een hoop.’ Het is beter om wel even te zitten in plaats van je eten mee te nemen. ‘Als je rustig ontbijt, komt je spijsvertering het best op gang.’

Foto (fragment): Tommao Wang