Skeer! Ik deed té aardig tegen de jongen die de drankjes haalde

Geld kan een probleem zijn. In Skeer praten studenten erover. Emma (21), studente International Business, heeft het zo ongeveer op een rijtje.

Waaraan geef je het meeste geld uit?

‘Huur, ik woon in één huis met drie andere meiden en we betalen allemaal rond de 400 euro per maand. Dat is kale huur, dus daar komt nog wel wat bij. Vooral als de kachel aan gaat kan dat een probleem worden.’

Wat is de origineelste manier waarop je geld in het laatje kreeg?

‘Heel gekke dingen doe ik eigenlijk niet. Wel verkoop ik gedragen kleding op Vinted. Zo ruim ik mijn kast op én komt er wat geld in het laatje. Ik zie het als een win-win.’

Houd je je kosten een beetje bij?

‘Wel een beetje, ja. Toen ik net op kamers woonde, deed ik dat totaal niet. Het geld vloog er doorheen. Op een gegeven moment heb ik m’n bankrekening erbij gehaald en een Excelbestandje gemaakt, gewoon simpel: inkomsten en uitgaven. Nu heb ik redelijk zicht op mijn financiën.’

Wat is op dit moment je grootste geldstruggle?

‘Door de combi van studie en werk kan ik niet zoveel werken als ik zou willen. Ik vind mijn studie soms best zwaar, waardoor ik er veel tijd aan moet besteden. Dat gaat natuurlijk ten koste van m’n werk, want ik kan niet alles tegelijk doen. Daar baal ik weleens van.’

Wat is de skeerste actie die je ooit ondernam?

‘Tijdens een avondje uit heb ik een keer iéts aardiger gedaan tegen een jongen die de hele tijd drankjes voor me haalde. Een prima gozer, maar ik wist meteen al wel dat ik niet met hem naar huis zou gaan. Achteraf wel een beetje lullig, maar hij bood het telkens zelf aan…’

Heb je een ultieme bespaartip?

‘Zoals ik al eerder aangaf: gebruik Vinted of een andere app/website. Verkoop je oude kleren als je ze niet meer draagt. Zo ruim je ontzettend veel op, denk je beter na over je aankopen én verdien je ook nog wat bij. Voor veel meiden is kleding een enorm grote uitgave. Dat is zo zonde, zeker als je die kleding vervolgens niet of nauwelijks draagt.’

Maandelijkse uitgaven

Huur:                                 400 euro
GWL:                                  90 euro
Internet:                              11 euro
Boodschappen:                 150 euro
Kleding en vrije tijd:          150 euro
Abonnementen:                  20 euro
Telefoon:                             35 euro
Zorgverzekering:              100 euro
Totaal uitgaven:              956 euro

Maandelijkse inkomsten

Lening/stufi:                       800 euro
Loon:                                  400 euro
Zorgverzekering:                120 euro
Totaal inkomsten:          1320 euro

Foto (fragment): Christian Dubovan

Voorbehoud. Het gesprek met Emma vond plaats in het studiejaar ’22-’23. Sindsdien is de financiële positie van studenten behoorlijk veranderd.