Ga naar de inhoud

Teo versus studiestress: HIIT

Teo is een cognitieve alchemist. Hij speurt naar legale en onschadelijke middelen en methodes die van loodzware tentamenperiodes gouden tijden maken. Deze maand probeert hij HIIT uit.

Groningen 20170502. Teo test, Teodor Lazarov. foto: Pepijn van den Broeke

Sporten is gezond. Oh ja, joh!? Zeker wel. De vraag is of je het kunt toepassen als tool om je focus te verbeteren. Tijdens mijn yoga-challenge kom ik onderzoeken tegen die dit tegenspreken. Maar sinds ik ’s ochtends met m’n vriendin een aantal oefeningen High Intensity Interval Training (HIIT) doe, valt me op dat ik de rest van de dag scherp en rustig ben. Hoe kan dat?

HIIT
In lekentaal uitgelegd: HIIT bestaat uit korte periodes van hoge inspanning afgewisseld met korte periodes van ontspanning. Bijvoorbeeld een sprintje trekken van honderd meter en vervolgens honderd meter joggen. Je hartslag gaat ineens heel hard omhoog, de zuurstofopname bereikt een hoogtepunt en je hele lichaam fungeert eventjes op z’n max.
High Intensity Interval Training is een hype. Professionals beloven superresultaten met slechts enkele minuten sporten. Tien minuten intens uit je dak gaan en hetzelfde resultaat bereiken als met een gymsessie van twee uur, dat klinkt heel goed. Of het werkt, hangt van je doelen af.

Seven Minute Workout
Verschillende apps bieden een variant van HIIT aan. Zo ook de Seven Minute Workout. Een opeenvolging van verschillende oefeningen met je lichaamsgewicht, zoals squats, jumping jacks, planken, push-ups, je kent het wel. Elke oefening duurt zo’n halve minuut. Daarna rust je kort uit en begin je met de volgende.
Totaal onwetend doe ik een aantal ochtenden in de week uit solidariteit met mijn vriendin mee met haar workout. Het is niets nieuws. Sinds een jaar sta ik wekelijks drie ochtenden in de gym te pompen tot ik niet meer kan. Meestal kak ik gedurende de middag in. Een middagdutje is meer regel dan uitzondering op zulke dagen.

Focustraining
Het blijkt toch totaal andere koek dan krachttraining, die Seven Minute Workout. Het gaat namelijk niet om herhalingen, maar om tijd. Je kunt dus zo hard pushen als je wilt binnen de aangewezen halve minuut. Net op het moment dat ik begin te verzuren, is de trainingssessie voorbij. Het zijn tenslotte maar zeven minuten.
Eenmaal bezig achter mijn bureau, bereid ik me onbewust voor op de onvermijdelijke instorting na de lunch. Die blijft echter uit. Ik heb genoeg energie. Ik heb rust. En bovenal: dit valt me allemaal pas op nadat ik mijn werk af heb. Ineens besef ik dat ik ’s ochtends getraind heb en nog geen behoefte heb gehad om lekker languit op de bank te liggen. Interessant.

pvdb20170504-1057 (641x1200)

Wat zegt de wetenschap hierover?
Zoals eerder gezegd, tijdens mijn zoektocht naar de voordelen van yoga kom ik artikelen tegen die stellen dat één uur sporten voor een studiesessie weinig tot geen invloed heeft op de resultaten (terwijl één uur yogatraining juist heel goed werkt). Waarom pakt de HIIT bij mij dan wel positief uit? Simpel: HIIT duurt slechts enige minuten. Maakt dat uit? Blijkbaar wel.
Onderzoeken wijzen uit dat je hartslag in die korte tijdspanne omhoog gaat, net zoals je ademhaling. Hierdoor overspoel je het lichaam met zuurstof. Soms bijna tot honderd procent van wat je aankunt. De hoge intensiteit van de training zorgt ook voor het vrijkomen van endorfine en dopamine. Allemaal vergelijkbare effecten van oppeppende middelen zoals ritalin, adderall en speed. Een onderzoek van J. Drigny voor het Cardiovascular Prevention and Rehabilitation Centre in Montreal bevestigt deze bevindingen.

Getraind en ongetraind
Het interessante is dat HIIT verschillende uitwerkingen heeft bij getrainde en minder getrainde personen. Ik word rustig, gefocust en kan urenlang doorwerken. Mijn vriendin kan in het begin juist makkelijke taken beter uitvoeren. Ik ben een ervaren sporter, zij een beginner.
Exploring the dose-response relationship between resistance exercise intensity and cognitive function van Y.K. Chang laat zien dat bij een ongetraind lichaam de reactie op het cognitieve vermogen duidelijk beperkt wordt tot simpele taken. Op het moment dat je lijf aan HIIT went, neemt de mogelijkheid tot complexere probleemoplossing toe.

Conclusie
HIIT is een makkelijke, maar pijnlijke, manier om je studieresultaten te bevorderen. Probeer het toch een keertje uit. Ga even planken, opdrukken en sprinten vlak voor je studiesessie en thank me

Foto’s: Pepijn van den Broeke