Ga naar de inhoud

UNDERGRUNN, september: alle maandelijkse Groningse evenementen in een podcast

Theater, film, clubs, poppodia – welkom bij UNDERGRUNN, de podcast waarin je een overzicht krijgt van wat wij vinden dat jij zou moeten weten over de uitgaanscultuur in Groningen. Elke maand een kersverse aflevering met een selectie van toffe, snobistische, rauwe en cultureel verantwoorde evenementen. Bijzijn is meemaken!

Een nieuw schooljaar staat voor… Juist ja, een nieuwe kans om de wondere wereld van Stad in te duiken en te verkennen. Of je nu net begint te studeren, of in je masterjaar zit, het is nooit te laat voor avontuur. Al helemaal niet in een stad waar er geen sluitingstijden zijn. Naja, waren….

Gaat het allemaal wel door? Dat is de vraag die in september centraal staat. COVID-19 begint weer om zich heen te grijpen, de besmettingsaantallen stijgen met de dag. Het nieuwe normaal is al een tijdje de norm. In deze aflevering hebben we de programmeur van Simplon op bezoek. Peter Dijkstra blikt met ons vooruit op wat september qua uitgaan te bieden heeft. In theorie heel veel, maar de vraag is… je kunt het al raden. Hieronder een selectie van de dingen die we in de podcast hebben besproken. Voor alle pareltjes luister je gewoon even.

FILM
Hou je van een filmpje op z’n tijd, maar heb je alles al gezien wat commerciële partijen als Pathé op het witte doek vertonen? No worries! Groningen heeft genoeg andere opties. Wat dacht je van Zienema, het filmcollectief van VERA. Dit clubje filmliefhebbers organiseert wekelijks een filmavond in de grote zaal van de befaamde underground rock club. Gewoon chill filmpje checken in de zaal waar Kurt Cobain en Bono in een pre-Corona tijdperk hun zweet over het publiek hebben gespetterd. Heerlijk!

Onze pick van de maand is de Japanse klassieker Rashomon van Akira Kurosawa (29 september) en Lost Highway (15 september) van de meester van het surrealisme David Lynch. Waarom? Omdat iedereen Japanse klassiekers waarin Toshiro Mifune speelt gezien moet hebben. Deze guy is echt badass en hakt iedereen de pan in. Als je een beetje crazy in je hoofd bent en van Rammstein houdt, tja dan is Lost Highway een no brainer. De soundtrack van de film is vol van de Duitse tanzmetal – zoals ze dat zelf noemen. Bovendien is de film zelf echt een rollercoaster aan gekte.

MUZIEK
Bandjes kijken gaat niet meer hetzelfde zijn de komende tijd. Met zo’n maximum van veertig personen kan poppodium Simplon niet meer grote acts als De Jeugd van Tegenwoordig binnenhalen. ‘De kaartjes zijn dan gewoon te duur’, zegt programmeur Peter Dijkstra. Hoe moet het nu dan? ‘We kijken naar nieuwe manieren hoe we dit kunnen aanpakken, door bijvoorbeeld meer samen te werken met lokale acts.’

Zo vertelt Peter dat Groningse popster Inge van Calkar de grote zaal van het poppodium tot haar beschikking heeft om zelf een show te bouwen die binnen de regels van het nieuwe normaal past. Benieuwd hoe dat eruit komt te zien? Check haar dan op 5 september. Ben je een creatief brein die ook een show wil ontwikkelen binnen de grenzen van het nieuwe normaal? Beter mail je Peter.

Wanneer je naar de agenda van Simplon kijkt, houdt dan in gedachte dat optredens van acts als Dope D.O.D. logischerwijs niet meer te hosten zijn. ‘Je moet verplicht aan een tafeltje zitten, je mag niet dansen, en naar de bar ga je alleen als je wat drinken wilt halen’, legt Peter uit. Barhangen is er niet meer bij dus. ‘Nope.’ Het geeft het poppodium wel kans om met nieuwe dingen te experimenteren, zoals bijvoorbeeld het feestje Yowsah! (23 september). Binnen dit concept krijg je een goede dosis hiphop, funk en soul terwijl je bijvoorbeeld bordspelletjes speelt. Het podium is niet meer het centrale punt van aandacht. Nee, de dj-booth staat in het midden van de zaal en alle tafeltjes staan eromheen.

Voor meer grooves, beats en een good experience kun je ook terecht bij de A-Kerk in hartje Stad. Daar vindt je namelijk Calm in the City op 10 september. Dit concept verrast iedere keer weer. De ene show is heel ambient van aard, de andere meer folk gericht. Een ding hebben de optredens altijd wel gemeen, ze brengen kalmte en rust, zoals je al enigszins uit de naam kunt afleiden. De aankomende show brengt de Afrikaanse Stella Chiweshe naar Groningen. Wat het gaat worden… awesome waarschijnlijk. Tijdens de optredens kun je gewoon door de A-Kerk lopen en de boel verkennen. Altijd al in de preekstoel willen zitten? Kan gewoon.

CLUBBEN
Tja lekker clubben, weet je nog dat het een ding was? Fingers crossed dat het deze maand wel weer een beetje kan. [EDIT: helaas niet, zo bleek dinsdag 1 september uit de persconferentie van Rutte]. Bijvoorbeeld in OOST. Amsterdam heeft misschien hun inclusieve hipsterclub De School moeten sluiten, maar wij hebben de club in de Oosterstraat en die koesteren we. Met een beetje mazzel viert OOST haar vierde verjaardag in het weekend van 18 september. Wie er komt spelen en hoe het allemaal in zijn werk gaat… dat moet allemaal nog blijken. Je kunt al wel een ticket scoren. Kun je niet wachten tot de achttiende? Logisch! Het goede nieuws is dat 4 september de nachtclub haar deuren weer opent. [EDIT: Nee, helaas niet, dus.] Je donatie is je ticket, dus geef ruim.

Natuurlijk kun je wel op meer plekken clubben in Stad. Wat dacht je van Paradigm? De danceclub heeft heel veel van haar programmering naar buiten genomen in de zomer. Het jaarlijkse festival is geschrapt, maar je kunt elk weekend gewoon chillen in hun Biergarten waar naast drankjes en snacks natuurlijk lekkere hitjes uit de speakers pompen en er van alles te doen is. Check het zelf.

CULTUREEL VERANTWOORD
Benieuwd naar hoe een theatervoorstelling gemaakt wordt? Gronings trots en theater innovators Club Guy & Roni geven je graag een kijkje in de keuken op 14 september. In de Stadsschouwburg kun je een openbare repetitie bijwonen waar je ziet hoe de nieuwste productie van het dansgezelschap tot stand komt. Swan Lake is een klassieker, maar daar weten Guy Weizman en Roni Haver vast wel iets extreem cools van te maken.

Tot slot kun je een avondje stappen en cultuur prima combineren. Wat dacht je van de Museum Nacht (12 september)? Yes, het is precies zoals het klinkt alleen dan toffer. Hoe? Je kunt door verschillenden musea zoals Story World en het Groninger Museum wandelen, een privétour krijgen en bouncen tijdens de Silent Disco. Niet echt bouncen natuurlijk want dan moet je eruit. Met andere woorden: genoeg te doen in september. Ga lekker op stap, maar hou het veilig.

Nog even één dingetje hè, in het deel waar we het hebben over de punkband Hang Youth waar Faberyayo deel van zou uitmaken… nou dat hadden we dus niet helemaal goed uitgezocht. Pepijn Lanen is de labelbaas van Burning Fik, het label waarop deze de plaat BOEL AAN DE HAND verscheen. Dus… dan weet je dat. En nu mag je de plaat draaien, hard.

Meer weten wat zich in de stad afspeelt? Luister naar onze podcasts op Apple Music, Spotify, Podbean of bekijk ze op Youtube. Wil je dat we iets onder de aandacht brengen voor oktober? Let us know!