Vijf tips om je date in Groningen letterlijk in het zonnetje te zetten.

De zon schijnt weer. Waar neem je je date in Groningen mee naartoe? Myrthe weet vijf plekken waar je hem/haar/hen letterlijk in het zonnetje kunt zetten.

Op het terras is het heerlijk toeven. Met een biertje in je hand en je zonnebril op de neus blijf je er snel te lang hangen. Jammer! Want er zijn zoveel leuke plekken te ontdekken voor een date in Groningen. Om de keuze makkelijker te maken lees je hier waar je je date mee naartoe kunt nemen in de buitenlucht. Van actieve buitendates in het zonnetje tot romantische main character filmmomentjes.

1 Suppen @Groningse diepenring

Suppen is de beste date op het water, vindt Richard Kainama van BeDRIJFNAT. Samen met twee vrienden runt hij het watersportbedrijf. De diepen van Groningen zijn ideaal voor van alles en nog wat. ‘Je bent lekker in de natuur en je kunt de drukte mijden, maar je kunt de drukte ook juist opzoeken in de stad.’

in het zonnetje
Ideaal, rustig suppen in het kalme water van de drukke stad {foto (fragment): Gerard Kobes}.

Je kunt kano’s, sloepen en fluisterbootjes bij hem huren, maar zelf vindt Kainama suppen het leukst voor een date. ‘Het is niet zo intens, net als wandelen op het water. Je kunt al pratend ergens heen suppen.’ Je kunt het samen zo bont maken als je zelf wilt en elkaar het water induwen met de peddel. ‘Daar ben ik zelf ook schuldig aan geweest’, geeft Kainama toe.

2 Picknicken @Paterswoldse Meer

Het is een eindje fietsen en sjouwen met eten en drinken, maar dan ben je wel op een prachtige locatie. Je vindt het Paterswoldse Meer als je een stukje verder fietst dan de Hoornse Plas. Misschien heb je er al weleens met vrienden gezeten, maar hier daten is toch echt anders. Zoek samen naar een rustig plekje midden in de groene natuur of plof neer op het strand.

in het zonnetje

De tip voor een geslaagde picknick: doe net alsof je op vakantie bent. Neem bijvoorbeeld stokbrood, dipjes, salade, kaas en een flesje wijn mee. Zoek van tevoren een zomerse playlist op Spotify of maak er zelf één. Als het warm genoeg is, kun je zelfs in het meer zwemmen. Vergeet je zwemkleding en picknickkleedje niet!

3 Klimmen @ d’Olle Grieze of Forum

De Martinitoren is lekker prominent aanwezig en steekt ver uit boven de stad. Maar heb je hem ooit beklommen? Toegegeven: dit is niet echt een buitendate, maar het is wel een echte date in Groningen en je kunt er zeker genieten van het mooie weer als je boven bent. Samen kun je de trappen beklimmen en daarna genieten van het uitzicht over de hele stad. Onderweg zie je klokken, uurwerken en meer traptredes van meer dan 300 jaar oud.

in het zonnetje

Als je al spierpijn krijgt van het idee of als het klimmen niet zomaar gaat, kun je ook met de roltrap naar boven bij het Forum. Misschien is er op één van de verdiepingen wel een expositie of draait er een goede film. Eenmaal boven kun je met lekker weer proosten met een biertje en ’s avonds draait er vaak een film in de Rooftop Cinema.

4 Slenteren en dwalen @Groningse hofjes

Je kunt Groningen ook op een andere manier verkennen met een hofjestour. Overal in de stad kun je deze verborgen parels vinden. Het contrast is groot: van de drukke straten naar een ommuurde oase van rust in de hofjes.

Je kunt zelf een route uitkiezen op Maps, maar veel sites hebben het werk al voor je gedaan. Ken je bijvoorbeeld het Prinsenhof en de aangrenzende Prinsentuin al? Ga samen op avontuur, er zijn genoeg paden om te verdwalen. Je hebt er ook prachtige bloemen, dus garantie voor mooie foto’s. Vergeet het Pepergasthuis en het Sint Anthony Gasthuis niet, die hebben prachtige hofjes en een interessante geschiedenis.

in het zonnetje

Extra tip: neem een fles wijn en wat te snacken mee, dan heb je je eigen budgetwijn-en- spijswandeling. (Let op: het is natuurlijk niet de bedoeling dat je gaat borrelen ín de hofjes!).

5 Discgolfen @Stadspark

Die gevaartes in het Stadspark zijn dus geen prullenbakken, maar targets waar mensen frisbees in gooien. Net als bij golf leg je een parcours af en gooi je de frisbee steeds verder vanaf de plek waar hij de grond raakt, soms zelfs in de bosjes of in het water. Discgolf-speler Daan Remmers legt uit waarom je in het Stadspark gegarandeerd een leuke date zult hebben: ‘Als je al een beetje ervaring hebt met discgolfen, kun je ongelofelijk makkelijk indruk maken op de ander. Je kunt iemand in de goede houding neerzetten en zelfs samen gooien. Maar ook als je het allebei niet kunt, is het samen klunzen en lachen’.

in het zonnetje

Wil je je date extra spannend maken? Ook daar heeft Remmers een tip voor. ‘Je hebt ook lichtgevende schijven. Om de targets nog een beetje te kunnen zien, leg je er led-lampjes in. Natuurlijk is discgolf extra spannend in het donker’, knipoogt hij.