Waarom Pabo-Miss Evelien het koraal wil redden.

Evelien, net gekroond tot Miss Beauty of Groningen, staat in april in de landelijke finale. De missie van de Pabo-studente is het redden van het koraalrif.

Pabo-studente Evelien Eizinga (21) begint dit jaar meteen goed met haar kroning tot Miss Beauty of Groningen. Ze werd gescout door een slide in haar DM en nu gaat ze met de provinciale titel op zak door naar de finale in april.

Evelien was op slag verliefd op de missverkiezingswereld. Haar eerste deelname leidde niet tot de winst, maar ze stond in de toptien en besloot gelijk door te pakken. Een nuchtere Groningse Pabo-studente in een wereld vol glitter en glamour, hoe valt dat met elkaar te rijmen?

Dat alleen het allerknapste meisje kan winnen, dat is een vooroordeel

‘Ik kan hier juist echt mezelf zijn. Ik hou bovendien van make-up en fashion en hier kan ik dat allemaal uiten.’ Er zijn veel vooroordelen over missverkiezingen, bijvoorbeeld dat alleen het allerknapste meisje kan winnen of dat er alleen maar haat en nijd is tussen de missen.

Evelien is daar kort over: ‘Dat is gewoon niet zo.’ Persoonlijke groei en de boodschap die je uitdraagt zijn volgens de miss net zo belangrijk als je uiterlijk en je skills op het podium en de rode loper. En daarin staat female empowerment centraal: ‘Het is echt een plek waar je als vrouw heel krachtig bent.’

Goede doelen: ieder missie heeft een andere missie

Zelf is Evelien de afgelopen jaren ook enorm gegroeid door haar deelnames. ‘Van superonzeker meisje ging ik naar een zelfverzekerde vrouw.’ Naast Eveliens presentatie heeft ook haar sociale leven een boost gekregen. Het gros van haar vriendinnen komt tegenwoordig uit de missverkiezingsgroep.
Met hun loopjes, jurken en uiterlijk hebben de missen misschien een gelijksoortige verschijning, maar hun interesses verschillen behoorlijk. Dat merk je bij de verschillende boodschappen die ze uitdragen: ieder missie heeft een andere missie. De missen kiezen allemaal een goed doel waarvoor ze aandacht vragen op het podium.

Eveliens missie is het beschermen en behouden van koraalrif. Ze heeft een half jaar op Curaçao gewoond, waar ze met eigen ogen zag hoe slecht het met het rif gaat. Als kind werd ze al naar de zee getrokken. ‘Ik heb zoveel plezier van de zee en ik gun de generaties na ons dat ze net zo kunnen genieten.’ Maar door vervuiling en opwarming van de aarde is dit niet zeker.

We kunnen allemaal méér doen om het koraalrif te redden

Bewustwording is volgens Evelien een belangrijke eerste stap. ‘Heel veel kleine dingen hebben echt impact. Het lijkt misschien een klein onderdeel, maar als iedereen met de fiets gaat, heeft dat zoveel nut en effect. Ik denk dat we allemaal méér kunnen doen om het koraalrif te redden.’

Evelien is erg gedreven. Op haar Instagram-pagina spreekt ze haar volgers als een echte influencer toe. Het gaat over de missverkiezingen, haar leven én over haar klimaatmissie. Zo schrijft ze naast een foto van zichzelf in de natuur: ‘Let’s take good care of our earth, because we do not have a planet B.’ De missen doen via Miss Beauty ook veel vrijwilligerswerk, practice what you preach.

Alles voor het goede doel, op de planken, voor de klas en in de boeken

Haar leven lijkt helemaal in teken te staan van missies en goede doelen, maar Evelien is ook nog een gedreven Hanzestudent. Ze zit in het eerste jaar van de Pabo, waar ze dezelfde doelen aan bod laat komen. Ze wil op de basisschool haar ideeën doorgeven aan de volgende generaties.
Op de planken, voor de klas en in de boeken, dus. ‘Het is druk’, geeft ze toe. ‘Maar waar een wil is, is een weg. Met hard werken en goed plannen is het echt goed te doen’. Ze beseft dat ze de titel zonder steun van haar familie en vrienden misschien wel niet had gekregen. ‘Ten eerste moet je in jezelf geloven, maar je omgeving moet ook energie in je steken.’

Evelien wil de Pabo afronden, maar hé, Miss Earth, waarom niet?

In april begint het hele traject weer opnieuw, maar dan voor de titel Miss Beauty of the Netherlands. Evelien vertegenwoordigt Groningen en gaat de strijd aan met de winnaars uit de overige provincies. Ze kan niet wachten. ‘Ik ga de andere winnaressen leren kennen tijdens de kennismakingsweek en we gaan fotoshoots en catwalktrainingen houden. Ik denk dat we allemaal heel veel van elkaar kunnen leren.’

Lukt het wel om dit alles te blijven combineren met de Pabo? ‘Nou, ik hoop het,’ lacht Evelien. ‘Maar het komt vast allemaal goed.’ Ze wil haar opleiding afronden, maar ze is nog lang niet klaar met missverkiezingen. Miss Earth, waarom niet?

Als een echte miss heeft Evelien natuurlijk een boodschap voor de Hanzestudenten. Komt-ie: ‘Geloof in jezelf, werk hard voor je dromen, focus je op de positieve mensen in je omgeving en blijf jezelf.’

Foto (fragment): Miss Beauty of the Netherlands, Roy Froma