Waarom zou je tegenwoordig nog gaan shoppen in Groningen?

Lekker shoppen in Stad is niet meer vanzelfsprekend. Modezaken verdwijnen en webwinkelen heeft ook zo z’n voordelen. Dat is jammer, toch?

Famke (19) houdt van de speurtocht naar nieuwe kleding. ‘Sinds steeds meer winkels weggaan uit Groningen shop ik vaker online,’ zegt de studente Ondernemerschap en Retail Management (ORM). ‘De Pull & Bear was echt één van mijn favoriete winkels, maar helaas, die is nu weg uit Groningen.’

Veel modezaken in Groningen hebben moeite om te overleven. Onlangs sloten weer vijf winkels hun deuren. De populariteit van online shoppen maakt het nog moeilijker voor de winkels. Studenten, hoe zit dat? Shoppen jullie nog wel graag in Groningen?

Vroeger ging ik in Groningen echt een dagje shoppen, nu ga ik liever naar Utrecht

‘Ik vind Groningen een hele gezellige stad,’ zegt studente Verpleegkunde Anna (34). ‘Voor mij is er genoeg keuze en ik shop veel liever in het echt dan online. Ik vind het veel leuker om met iemand de stad in te gaan. En kleding passen doe ik ook liever voordat ik de aanschaf doe.’

ORM-studente Isa (20) winkelt steeds minder in Groningen. ‘Vroeger ging ik echt een dagje shoppen. Nu doe ik dat liever in een andere stad, zoals Utrecht. Daar zitten echt veel meer kledingwinkels.’ Dat heeft volgens Isa niet alleen te maken met het verdwijnen van de winkels uit Groningen. ‘Inmiddels ken ik veel meer winkels. Een paar jaar geleden was de Primark het helemaal. Nu zijn het andere winkels die ik leuk vind. Maar ja, dat winkels zoals Pull & Bear verdwijnen is wel echt jammer.’

Rahissa is nog niet uitgekeken op Groningen: ‘Ik shop bijna iedere dag en dat is ook wel een probleempje’

Famke is het met haar eens. ‘Als alle leuke winkels straks weg zijn, is het steeds minder leuk om te gaan shoppen. Als je nog maar voor een paar winkels de stad in kunt gaan, heeft het niet zoveel nut meer.’ Klasgenote Rahissa (20) is nog lang niet uitgekeken op Groningen. ‘Ik shop bijna iedere dag en daarmee heb ik ook wel een probleempje’, grapt de Surinaamse. ‘Ik woon nog niet zo lang in Groningen. Vergeleken met Suriname zijn de winkels hier heel anders.’

Shoppen in de stad Groningen doet Dans-studente Micki (19) nog maar één keer in het half jaar. Volgens de studente van het Lucia Marthas Instituut heeft dat met leeftijd te maken. ‘Toen ik jong was ging ik nog vaker met mijn moeder shoppen. Nu doen we dat veel minder, maar wanneer we het doen maken we er nog echt een uitje van.’
Winkelen is natuurlijk niet voor iedereen een groot plezier. Boaz (20), student International Business, laat het anderen doen. ‘Ik heb meestal vrouwen die voor mij shoppen. Dan geef ik mijn moeder een bepaald bedrag en zoekt ze kleding voor mij uit.’

Wat maakt online shoppen aantrekkelijk? Het is overzichtelijk

‘Ik koop graag bij de Bershka, Stradivarius, H&M en Zara’, zegt Micki. Die winkels zijn nog steeds te vinden in Groningen, maar Micki bezoekt ze het liefst online. ‘Online shoppen vind ik gemakkelijker, omdat ik niet naar de winkel toe hoef te gaan. En tijdens het shoppen heb je meer overzicht over de kledingkeuzes.’ Klasgenote Dominique (19) deelt deze mening. ‘Ik kijk heel vaak naar kleding online. Het is fijn dat je dat op je telefoon kunt doen.’ De verleiding om kleding online aan te schaffen wordt voor haar nog groter, wanneer ze ziet wat anderen dragen op sociale media. ‘Als ik zie dat vriendinnen of tiktokkers wat leuks aan hebben, zoek ik het gelijk op.’

In de stad shop je vooral als je géén doel hebt, voor the fun

De meeste Hanzestudenten lijken online shoppen te gebruiken voor een ander doel. ‘Als ik naar de winkels ga, heb ik meestal géén doel. Als ik dan toevallig wat leuks zie, dan koop ik het’, zegt Rahissa. ‘Maar wanneer ik wél een doel heb, shop ik online.’ Famke heeft hetzelfde ‘Ik denk dat ik evenveel online shop als in de stad. Maar in de stad shop ik meer gewoon voor the fun. Online koop ik meestal iets wanneer ik weet wat ik wil hebben.’

Dit is voor Isa ook de verklaring dat steeds meer mensen online winkelen. ‘Online kun je precies kopen wat je nodig hebt. Je kunt ook gemakkelijk achterhalen waar je het item het goedkoopst kunt aanschaffen.’ Volgens Famke moedigen modeketens online winkelen enorm aan. ‘Ik kreeg laatst een mailtje van Pink Gellac dat ik tien procent korting kreeg op een aankoop. In de winkel in Amsterdam ontdekte ik dat de kortingscode daar niet werkte.’

Online lijken er meer sales te zijn, en je krijgt vaak tien procent korting

Isa: ‘Ja! Als je je aanmeldt op een website krijg je vaak tien procent korting op de eerste aankoop. Dan ga ik het natuurlijk niet in de winkel kopen.’ En Rahissa ook niet. ‘Ik zie online sowieso veel meer sales dan in winkels.’
En toch. Toch zouden alle studenten het zonde vinden wanneer er meer kledingzaken het in Groningen voor gezien zouden houden. ‘Ik doe het natuurlijk een beetje zelf, want ook ik ga steeds minder vaak naar Groningen’,  zegt Micki, ‘maar ik zou echt niet willen dat er hier nog meer leuke winkels sluiten.’ ‘Ik zou het jammer vinden’, zegt Famke, ‘dan kun je niet meer lekker genieten in Groningen en moet je per se reizen voor een dagje winkelen.’

Foto (fragment): Markus Winkler