Ga naar de inhoud
wat doet hanze oekraïne

Wat doet de Hanze voor Oekraïense studenten?

Wat doet de Hanze voor de Oekraïense studenten die zich zorgen maken over familie en vrienden in hun vaderland? Dat was de vraag tijdens twee bijeenkomsten voor studenten.

Op uitnodiging van de Hanze kwam het merendeel van de Oekraïense studenten maandag bijeen op het Instituut voor International Business (IBS).
‘De meeting ging oké’, zegt studente International Communication Anna Bezpala. De bijeenkomst was voor de Oekraïeners een gelegenheid om hun gevoelens te uiten over de oorlog in hun land. Ontzetting en verdriet voerden de boventoon bij de studenten die zich al dagen aan elkaar vastklampen voor steun. Die wil de Hanze ook bieden, zo drukten voorzitter Dick Pouwels en IBS-directeur Linda Mulder de aangeslagen studenten op het hart.

Studenten willen vooral financiële en humanitaire hulpmiddelen

‘We gaven aan dat we vooral ondersteuning willen bij het informeren van medestudenten. En bij het inzamelen van financiële en humanitaire hulpmiddelen’, zegt Anna. Zij is inmiddels één van de vaste aanspreekpunten voor de Hanze.
Met de stichting Oekraïners in Nederland richt de Hanze nu inzamelpunten in.
‘Er werken en studeren veel mensen op de Hanze’, zegt persvoorlichter Evanya Breuer, ‘door die inzamelpunten maken we het doneren voor hen makkelijker.’

Voor een luisterend oor kunnen studenten terecht bij docenten en SLB’ers

De Hanze heeft inmiddels een mailadres (emergency.support@org.hanze.nl) waar de ongeveer zeventig Oekraïense studenten terecht kunnen met vragen. ‘We kunnen ze niet altijd zelf helpen’, zegt Breuer, ‘maar dan helpen we ze op weg naar instanties die dat wel kunnen.’

Voor een luisterend oor kunnen de studenten te allen tijde terecht bij studieloopbaanbegeleiders en docenten. Dat geldt ook voor de ongeveer zeventig Russische studenten die aan de Hanze studeren. Zij kwamen later die middag bijeen in de Gerardus de Sanzaal. De sfeer tijdens deze bijeenkomst was terneergeslagen. De studenten spraken zich nauwelijks uit over de gebeurtenissen. Collegevoorzitter Dick Pouwels verzekerde hen dat ze hun zorgen altijd vertrouwelijk kunnen bespreken met hun docenten en de mensen van Hanze Student Support.

De Hanze wil er zijn voor alle studenten, ook voor de pakweg 70 Russische studenten

De vragen die de Russische studenten wel kenbaar maakten gingen over praktische zaken, zoals de vraag of ze wel in Groningen mogen blijven (antwoord: ja!). Over financiën hoeft niemand zich zorgen te maken, want de Hanze heeft een noodfonds om de getroffen Oekraïense én Russische studenten te helpen.
De Hanze wil er namelijk zijn voor alle studenten, zegt voorlichter Evanya Breuer. ‘Het is zo’n verschrikkelijke situatie. Ons erin verplaatsen is bijna onmogelijk.’

Foto (fragment): Max Kukurudziak