Ga naar de inhoud
respect

Waarom je respect moet hebben voor iedereen die lid wordt

Respect voor het verenigingslid. Dat heeft Maaike zonder meer. Omdat ze dat verdienen, natuurlijk. Maar ook omdat Maaike een beetje bang is voor fakkels en schor gezang.

Daar sta je dan aan de vooravond van je studententijd. Na een intensieve KEI-week kom je erachter dat je je wilt aansluiten bij een vereniging. Waarom? Iedereen heeft zo zijn redenen. De één mist eigenlijk de saamhorigheid van zijn familie en probeert de leegte op te vullen. De ander lijkt het leuk en gezellig.

Me aansluiten bij een vereniging heb ík nooit gedurfd, daarom: respect

De één doet het omdat zijn ouders het ook hebben gedaan. De ander denkt dat het goed is voor later, want ja netwerken enzo. En dan heb je de mensen die denken dat het belangrijk is om alles uit je studententijd te halen want o wee als je iets mist. FOMO bestaat nog steeds.

Zelf ben ik ook twee jaar actief lid geweest, bij mijn studievereniging. Een veilige keuze. Me aansluiten bij een studentenvereniging heb ik nooit gedurfd. En daarom heb ik respect voor iedereen die dat wel doet. Ik heb respect voor het feit dat je ontgroeningen aandurft. Niet weten wat je allemaal zal ondervinden. Ik heb respect voor de tijd en het geld die je investeert in verplichte activiteiten. Ik heb respect voor alle liters alcohol die je in je lichaam giet.

Ik kreeg het gevoel van moeten, en van moeten moet ik niets hebben

Ik heb respect voor alle lange nachten met weinig slaap. Ik heb respect voor het eindeloos sociaal en gezellig moeten doen. Ik heb respect voor het combineren van het verenigingsleven met je studie. Want volgens mij kan het verenigingsleven wel een fulltime job zijn. Ik heb respect voor de keuze die je hebt gemaakt om het verenigingsleven aan te gaan.

Je kan er van alles van vinden, van studie- en studentenverenigingen. Zelf haalde ik er weinig voldoening uit. Ik vond het té gemaakt, de gezelligheid. Ik kreeg zelf heel erg het gevoel van moeten. En van moeten moet ik niets hebben. Maar eigenlijk ik heb er veel ontzag voor. Ja, echt, ontzag, want ergens ben ik ook bang dat er, wanneer ik schrijf over studie- en studentenverenigingen, een hele vereniging achter mij aankomt met fakkels, hooivorken, bierflesjes en schor gezang. En ik hoop dat jij, wat je ook besloten hebt in de vooravond van je studententijd, nog steeds blij bent met je keuze.

————————————————————————————————————–

Maaike Akkerman is vierdejaars Fysiotherapie op de Hanzehogeschool. Haar meningen zijn soms ongezouten en af en toe gepeperd, maar sowieso altijd kruidig.

Foto (Flickr): hugovk