Nog een paar dagen en Dry January is één groot succes.

Dry January! Eén keer eerder probeerde Marcia de alcohol een maand uit te bannen. Dat liep uit op een mislukking. Maar deze keer gaat het lukken.

‘Maar ik heb nog verplichtingen waar ik moet drinken.’ Gebruik je dit ook vaak als excuus om niet mee te doen aan Dry January? Nou… ik wel. Daarom deed ik twee jaar geleden een poging in februari. Het was na een lange periode waarin feestjes, drinken en studeren voelden als een fulltimebaan waarin ik vaak moest overwerken. Die februari gaf ik het op na tweeënhalve week… op een feestje waar alle drinkende mensen het zo gezellig leken te hebben.

Ik heb veel bewondering voor de mensen die een maand zonder alcohol kunnen. Dit klinkt misschien problematisch, en zo voelde het zeker toen een vriendin vroeg: ‘Drink je dan elke maand?’ December 2023. Na een jaar vol lekkere etentjes, festivals, feestjes en oud en nieuw was ik helemaal klaar met drinken. En ik was toe aan een nieuwe uitdaging.

Januari kwam. Leuk, mijn broertje zou voor het eerst langs zou komen in Utrecht, mijn nieuwe woonplaats. Dat zou natuurlijk feest worden! O nee, dacht ik, dan kan mijn Dry January niet doorgaan. Een paar dagen later belde hij op en in dat gesprek liet hij vallen dat hij aan Dry January deed.
Stom, waarom had ik zelf niet aangegeven dat ik mee wilde doen aan Dry January? Ik besefte dat ik dat wel vaker doe. Als iemand wil gaan drinken, dan ga ik daar gewoon in mee. Nu drong het echt tot me door: ook deze keer had ik Dry January willen doorkomen door gelegenheden waarin ik normaal drink te mijden.

Die aanpak ligt nu in de prullenbak. Met mijn broertje had ik een ontzettend leuke dag, misschien wel leuker dan als we wel gedronken zouden hebben. Het was dus leuk zonder alcohol! Een paar dagen later besloot ik met mijn huisgenoot op stap te gaan. Binnen no-time stonden we op de dansvloer met een eigen dansversie op Barbie Girl en andere oude bangers. Mijn zelfvertrouwen was gegroeid door niet te drinken.

Niet drinken is dus geen straf, maar… helemaal oké. Zonder drank heb ik meer motivatie voor andere hobby’s. Iedere ochtend doe ik tien minuten yoga en voor het slapen lees ik een boek. Ik heb schilderen herontdekt, iets waarvoor ik al jaren geen ruimte meer voelde.

Eind januari vroeg iemand me mee naar een festival. Mijn eerste gevoel was weer: ik ga niet. Ik wilde niet drinken en het mezelf ook niet moeilijk maken. Maar hé, ik ga wel! Ik kan werk, hobby’s en sport blijven combineren als ik maar besef dat droog leuk kan zijn. Ik ga gewoon en leg de focus niet op: wat hebben die drinkende mensen het toch gezellig!

Foto (fragment): Andrey Zvyagintsev