Hot, hot, hot en wat doe je dan met hoog bezoek?

Hot, hot, hot. Wanneer de zon verdwijnt staan de ramen van Mona Lisa wagenwijd open. De warmte verdwijnt, maar wat komt ervoor in de plaats? Nanette doet verslag.

Het is dezer dagen moeilijk om aan de zomerse zwoelte te ontkomen. Wie het zich kan veroorloven heeft een airco of dikke gordijnen. De rest van de studentenpopulatie zoekt uit totale wanhoop de koelte op in de UB.
Om de nacht draaglijk te maken, gaan in Huize Mona Lisa alle ramen open zodra de zon enigszins uit zicht is. Alhoewel, ik moet zeggen: bijna alle ramen. Vier maanden geleden sloeg een flinke windhoos één van de ramen uit het kozijn en sleurde het drie verdiepingen naar beneden. In de sponning zit sindsdien een houten plank, waaraan een borduurwerkje van de Martinitoren hangt, ter compensatie van het belemmerde uitzicht.

In een wanhopige zoektocht naar de uitgang raakte hij steeds verder verdwaald

Enfin, verder alle ramen open dus. Afgelopen week werden we geconfronteerd met een onvoorziene bijkomstigheid van dit beleid: in de keuken kregen we een vogel op bezoek. We deduceerden dat hij al even op avontuur moet zijn geweest, want onze keuken zelf heeft geen ramen. In zijn zoektocht naar de uitgang raakte hij steeds verder verdwaald. Uiteindelijk vonden we hem in het raamkozijn van een huisgenoot een verdieping hoger. Hij tikte alsmaar met z’n snaveltje tegen het glas en poogde steeds weer om erdoorheen te vliegen, blind voor het gegeven dat het raam dat kan openzwaaien zich tien centimeter lager bevond. Medelijden met het bange vogeltje en met de huisgenoot, wiens vensterbank genadeloos was ondergekakt.

Het verloop is voorspelbaar, de discussie wel-of-geen-kat krijgt weer een zwengel

Een paar dagen na het vogel-incident, het beest vond met enige begeleiding uiteindelijk een uitgang, kregen we weer onverwachtse visite. Dit keer van een muis. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat dit probleem wat structureler is en zich niet uitsluitend voordoet in het zomerseizoen. Het verloop na zo’n bezoek is voorspelbaar. Degene met de grootste hekel (lees: angst) voor muizen bestelt wat muizenvallen en de discussie wel-of-geen-kat krijgt weer een zwengel. Een nieuwe toevoeging van dit jaar: elektronische muizenverjagers. Etensresten opruimen schittert, zoals meestal, door afwezigheid.

Een vogel, een muis en in de woonkamer nog een goudvis met en vaste aanstelling. Het dierenrijk te land, ter zee en in de lucht is vertegenwoordigd in Mona. De zomer in huis! Je hoeft er alleen maar je ramen voor open te zetten.