LUID, portretten van activistische studenten: anti-oorlogsactivisme

Door de jaren heen heeft Groningen heel wat oproeikraaiers gekend. Wie zijn deze activistische studenten? En waarom gaan ze de straat op?

Lang werd gedacht dat de huidige generatie vooral aan clicktivisme deed, maar de betrokkenheid van veel jongeren blijkt een stuk dieper te gaan dan dat. Klimaat, #metoo, diversiteit… er blijken talloze onderwerpen te zijn waar jongeren zich wel degelijk heel druk om maken.

Waar komt deze betrokkenheid vandaan? Hoe denken ze de wereld te kunnen veranderen? En hoe zorgen ze ervoor dat ze niet vervallen in cynisme?

In deze serie portretteren Karlijn Ringnalda en Macy van Geldrop activistische studenten die geloven dat ze met hun acties de wereld kunnen verbeteren. In deze aflevering volgen ze internationale studenten Federico en Gonzalo die protesteren tegen de oorlog in Oekraïne.

Voor Gonzalo ging demonstreren niet ver genoeg, hij had vergaande plannen om mee te vechten tegen de Russen, maar hij moest zijn familie beloven dat hij niet zou gaan. Hoe geven ze nu vorm aan hun activisme? En wat denken ze dat het effect is?