Meisjes plagen, kusjes vragen, docu over straatintimidatie in Groningen

Straatintimidatie. Ja, ook in Groningen is het een probleem. Nienke Kruizinga-van der Wal maakte er een docu over. Meisjes plagen, kusjes vragen.

We werden toch niet geil van je, slet. Kijk hoe f*cking bang ze is. Kankerhoer. Dit zijn slechts drie voorbeelden van wat vrouwen in Groningen te horen krijgen. Op straat, uit de mond van een vreemde. Straatintimidatie is ook in onze stad een groot probleem, vindt documentairemaker Nienke Kruizinga-van der Wal.

Ik ga niet weg voordat ik je nummer heb, zei hij

In haar documentaire Meisjes plagen, kusjes vragen spreekt Nienke met meisjes die met straatintimidatie te maken kregen.
Feyona, bijvoorbeeld: ‘Ik ben weleens in een situatie geweest dat ik bang was dat hij meer zou doen dan mij naroepen…’
En Kim: ‘Hij zei: Ik ga niet weg voordat ik je nummer heb. Ik heb hem mijn Insta gegeven, omdat ik bang was dat hij niet meer weg zou gaan.’
Roos de Boer, oprichter van Catcalls of Grunn was één van de eersten die zich in Groningen uitsprak over straatintimidatie. Zij laat zien hoe groot het probleem is. Door teksten op straat te krijten, wil ze de stad laten ervaren hoe bedreigend straatintimidatie kan zijn.

Iets wat we allemaal kunnen doen is ingrijpen, bystander intervention

De Boer en Mirjam Wijnja, fractievoorzitter van GroenLinks Groningen, leggen uit hoe we samen iets kunnen doen tegen straatintimidatie.
Roos: ‘Iets wat we allemaal kunnen doen is ingrijpen, dat heet bystander intervention.’

De docu laat ook de andere kant van het verhaal zien. Een anonieme TikTok-maker legt uit waarom hij video’s maakt waarin hij vrouwen ongevraagd aanspreekt op straat en ze een condoom aanbiedt.
Hij voelt zich niet verantwoordelijk voor de veiligheid van vrouwen.

Dat vrouwen niet voor zichzelf durven op te komen, is niet mijn probleem, sorry, not sorry

‘Als je iets binnenhoudt terwijl ik film, klopt dat niet. Je moet je niet zomaar laten filmen als je dat niet wilt.’ Hij begrijpt best dat sommige vrouwen niet voor zichzelf durven op te komen. ‘Maar dat is niet mijn probleem. Sorry, not sorry.’
Seksuoloog Yuri Ohlrichs verklaart die onverschilligheid: ‘Dat komt deels omdat zulke mannen andere mannen willen laten zien wat ze durven…’

———————————————————————————————————————

De documentaire Meisjes plagen, kusjes vragen is te bekijken op ons YouTube-kanaal!