Spierpijn: roundnet, wat is dat nou weer? Een toffe balsport

Spierpijn: roundnet, wat is dat nou weer? De sport is zó nieuw dat Rianne meteen naar De Graancirkel sjeest om het aan den lijve te ondervinden.

Roundnet? Wat dat is? Nou, een relatief nieuwe sport waarbij een zeer belangrijke rol is weggelegd voor een rond netje. Ja duh! Om meer aan de weet te komen, meldt Rianne zich bij De Graancirkel, de Groninger Studenten Roundnet Vereniging. Wikipedia heeft over roundnet namelijk niet veel meer te melden dan dat het een bal- en netsport is waarbij twee teams van twee personen een bal pogen te kaatsen op een soort mini-trampoline. Mooi, want trampolines en Rianne, dat is een zeer gelukkige combi. En dat De Graancirkel nog maar net is geboren, is natuurlijk ook mooi meegenomen, want dat geeft Spierpijn de kans om weer eens superactueel te zijn.

Je mag de bal maar met één hand raken en dat maakt het direct al een heel stuk lastiger!

De training van Rianne begint zonder net, eerst maar eens wat balgevoel krijgen. Vol zelfvertrouwen zegt ze: ‘Een balletje overspelen, dat klinkt heel simpel.’ Maar, dat zul je altijd zien, al snel merkt ze dat niets is wat het lijkt. Je mag de bal namelijk maar met één hand raken. En dat maakt het direct al een heel stuk lastiger! De cameravrouw krijgt dan ook meteen een bal in haar gezicht. (Niet hard, gelukkig!)

Na de bal een soort van onder controle te hebben gekregen, gaan Rianne en de trainer door naar het echtere werk, het net komt er bij. Bij roundnet, dat ook wel spikeball wordt genoemd, stuiter je de bal als het ware via het netje naar de tegenstander.

Je moet snel reageren en lenig naar de bal duiken, en een goede oog-handcoördinatie komt ook van pas

In je team mag je vervolgens twee keer overspelen voordat je de bal terugkaatst. Drie verenigingsleden vuren verschillende ballen op Rianne af. En dan zie je al een beetje beter wat er bij deze sport komt kijken. Je moet snel reageren, lenig naar de bal duiken en een goede oog-handcoördinatie komt ook van pas. Rianne begint de lol van de sport in te zien. En ze merkt dat het best intensief is.

De afsluiter is uiteraard een partijtje. Rianne en de voorzitter tegen twee verenigingsleden. En dat gaat er mooi aan toe. Lange rally’s en zelfs een paar vette trick shots. Wie er wint? Bekijk het maar en check de video.

——————————————————————————————————————

Voor Spierpijn test Rianne Aalbers sporten bij studentensportverenigingen die aangesloten zijn bij ACLO Studentensport Groningen. Op dit moment sporten bijna negentien duizend studenten bij de ACLO. Een ACLO-sporter kan een jaar lang onbeperkt sporten voor slechts € 59,95. De ACLO is daarmee voor studenten uit Groningen de belangrijkste sportvoorziening.