Ga naar de inhoud
plantsoen doen

Plantsoen doen, zon, plas en samengeknepen billetjes

Plantsoen doen. Het kwik plus-twintig, de shopper vol bier, kietelend gras, vette picknick en struiken die dienstdoen als wc. Ondertussen zoekt Mona Lisa een nieuwe huisgenoot. Nanette doet verslag.

Het Stadsstrand en Noorderplantsoen beleven hoogtijdagen. Logische drukte: de temperatuur is boven de 22 graden en de studenten zijn nog niet zijn vertrokken. Niet voor de jaarlijkse retraite in het ouderlijk huis. En ook nog niet voor een lang verblijf in een prettig vakantieoord.
Studentenhuizen zijn zelden voorzien van een tuin. Op plus-twintigdagen zoeken de bewoners dus graag verkoeling buiten de deur. West-Groningen vertoeft steevast in het Noorderplantsoen en Oost-Groningen zoekt soelaas aan het Stadstrand. Slechts weinig studenten gaan naar het Stadspark. Dat is voorzien van kinderboerderij, disc-golfbaan en andere aanlokkelijkheden, maar toch blijft het om onduidelijke redenen het ondergeschoven kindje.

De tijdens de coronapandemie ingestelde alcoholvrije zones nemen we nauwelijks in acht

Mona Lisa maakt vaak een uitje in het Noorderplantsoen. Want standplaats Schildersbuurt, dus West-Groningen, dus Noorderplantsoen doen. Dekens die van de winter dienden als comfortabele bankaccessoires, zijn nu picknickkleden. De bierkoelkast trekken we hé-le-maal leeg. De flessen en blikjes gaan in een AH-shopper. De grootste speaker erbij en klaar. Twee dragers zeulen de tas vervolgens naar het plantsoen.
En dan nu: plantsoen doen. We vlijen ons neer op een lekker plekje in het gras. Op het bbq-veldje als er een maaltijd op de planning staat. Op het veldje ernaast als we een balletje willen trappen of een rondje aan de frisbee gaan. De tijdens de coronapandemie ingestelde alcoholvrije zones nemen we nauwelijks in acht.

Een zorgeloze zomer, zo lijkt het, maar voor veel studenten staat deze tijd ook voor grote veranderingen

In alle gevallen is een locatie dichtbij de ingang wenselijk. Dan kunnen we makkelijk naar huis voor toiletbezoek. Zodra de schemering aanvangt is het gebruik van de bosjes trouwens sociaal geaccepteerd. Een paar van die struiken duiden we inmiddels aan als het plasbosje.

Een zorgeloze zomer, zo lijkt het. Maar voor veel studenten staat deze tijd ook voor grote veranderingen. Het begin van een studie, of het eind. Het kiezen van een minor. De start van een stage. Misschien dipt iemand zelfs voorzichtig een teentje in de arbeidsmarkt.
De zomer is dé periode voor veranderingen. Duizenden studenten in spe zoeken een kamer in Groningen. Terwijl mijn huisgenoten en ik liggen te zonnebaden in het plantsoen, scrollen we door de 136 hospiteerberichten die we ontvingen. Allemaal aanstaande studenten die azen op die ene kamer die vrijkomt in ons huis. We zuchten van de hoeveelheid werk, maar we genieten ook van de machtspositie. We vergeten soms zelfs even dat we ooit zelf met samengeknepen billetjes in spanning zaten te wachten op een reactie.